Malá Skála
obecMalá Skála

Pokud patříte mezi nejohroženější skupiny, tak, stejně jako na jaře, sdělte na Obecní úřad Malá Skála - tel. 483 392 045 nebo 724 266 144 požadavky na zajištění nákupů, léků apod. Zařídíme! Omezte prosím kontakty na nezbytně nutné! Děkujeme.

Čeští vědci vyvinuli unikátní metodu přírodní konzervace sirupů

syrob

Sirup vyrobený s použitím unikátní technologie konzervace, uvádí na trh jablonecký výrobce sirupů, společnost Kitl. Jako první na světě zde použili ke konzervaci silice z růžových lístků.

syrobNa trh tak přichází ojedinělý sirup Kitl Syrob Růžový květ, který neobsahuje žádné konzervanty. Na vývoji této pokrokové technologie se spolupodíleli odborníci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze a Výzkumného ústavu potravinářského v Praze.

Nový Kitl Syrob růžový květ vyrobí společnost Kitl v limitované edici. Tým odborníků, v čele s renomovaným botanikem doc. Ing. Romanem Pavelou, Ph.D., zrealizoval při výrobě sirupu unikátní vědecký projekt, kdy silici z růžových lístků využil jako konzervant. Tato pokroková technologie, tzv. Pavelace, byla takto vyzkoušena v České republice a celkově na světě vůbec poprvé.

„Díky úzké spolupráci s týmem předních českých vědců, se nám podařilo vyrobit sirup, který je bez jakýchkoliv konzervačních látek. Je čistě přírodní a ke konzervaci byly využity silice přímo z růží,“ říká Jan Vokurka, jednatel společnosti Kitl s.r.o.

„Jedná se o zcela novou, unikátní technologii výroby, která využívá místo tradičních, rizikových konzervantů, přírodní biologicky aktivní látky z růže stolisté. Tyto terpenické látky mají významné antioxidační účinky s pozitivním dopadem na náš imunitní systém, a zároveň vytvářejí v Syrobu takové prostředí, které brání rozvoji škodlivých kontaminantů, jako jsou povrchové plísně a Syrob znehodnocující bakterie,“ říká o zcela nové technologii pan docent Pavela.      

Kitl Syrob růžový květ je jedenáctým sirupem, který společnost Kitl uvádí na trh. Jde o limitovanou edici, která bude dostupná pouze v omezeném období mezi dvěma svátky lásky - sv. Valentýnem a Prvním májem. Sirup je vyroben z květů růží a také po nich intenzivně voní i chutná.

doc. Ing. Roman Pavela Ph.D., botanik

Renomovaný botanik doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. je mezinárodně uznávaným odborníkem v oblasti výzkumu biologicky aktivních látek získávaných z léčivých a aromatických rostlin. Působí ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze, jako vedoucí tým Sekundární metabolity rostlin v ochraně plodin, a to již od roku 1994. Specializuje se na výzkum biologicky aktivních látek získaných z rostlin a jejich využití a spolu se svým týmem má patentově chráněnou celou řadu přípravků pro ochranu rostlin. V poslední době se zaměřuje ve výzkumu mj. na možnosti využití rostlinných sekundárních metabolitů v potravinářství, díky čemuž vzniklo několik nových potravin s přídavkem rostlinných biologicky aktivních látek, které mohou prospěšně působit na lidské zdraví.

Úzce spolupracuje na výzkumu s mnoha českými i zahraničními firmami a vědeckými institucemi. Je členem reakčních rad celé škály odborných periodik a za svou vědeckou kariéru publikoval ke čtyřem stovkám odborných vědeckých prací. Vědu a svoji práci se také snaží přiblížit laické veřejnosti a popularizovat ji například pravidelným vystupováním v televizních pořadech Polopatě, Jak na to, Receptář apod., dále pak i v odborných časopisech či novinách určených široké veřejnosti. Přednáší také na zemědělsky zaměřených univerzitách.

O společnosti Kitl s.r.o.

Společnost Kitl s.r.o. vznikla v roce 2007 v Jablonci nad Nisou, kde působí dosud. Specializuje se na výrobu bylinných či ovocných sirupů, s důrazem na využívání surovin z biologického a k přírodě šetrného hospodářství. Inspiraci k přípravě receptur čerpá z dobových regionálních pramenů a inspiruje se při jejich přípravě historií prověřenými recepty. Ostatně i název společnost je odkazem na postavu legendárního léčitele a doktora Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela, který žil a působil v 18. století na pomezí Jizerských hor a Krkonoš.

Kitl s.r.o. je držitelem certifikátu Regionální produkt Jizerských hor, vítězem několika ročníků soutěže Výrobek Libereckého kraje, k cenným uznáním práce společnosti pak patří například titul Firma roku Libereckého kraje a 3. místo v celostátní soutěži Firma roku v roce 2013, vítězství v prestižní americké soutěži The Mazer Cup International Competition 2015 či opakované ocenění na veletrhu Země živitelka, kdy poslední si Kitl s.r.o. přivezl v roce 2019, a to hlavní cenu Zlatý klas za limitovanou letní edici Kitl Syrob Okurka BIO.  

Významným krokem společnosti Kitl s.r.o. z poslední doby je také odkoupení bývalého zchátralého areálu Vratislavické kyselky, který postupně probouzí k životu.

Fotografie nového unikátního sirupu, medailonky vědců, kteří se na vývoji podíleli, včetně tiskové zprávy a fotografií z TK najdete zde

Kontakt pro více informací:

Kateřina Fialová
Marketing
Telefon: 601 142 818
E-mail: fialova@kitl.cz

Datum vložení: 7. 2. 2021 0:13
Datum poslední aktualizace: 7. 2. 2021 0:25
Autor: Michal Rezler

Univerzální překladač

Překlad (translations)

Svátek

Svátek má Rostislav

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Najdete nás také zde

facebook

Aktuální stavy toků

19.4.2021 23:10

Aktuální výška:

130 cm

7.11.2015 02:00

Aktuální výška:

22 cm

19.4.2021 23:15

Aktuální výška:

59 cm

19.4.2021 23:20

Aktuální výška:

31 cm

19.4.2021 23:15

Aktuální výška:

20 cm

Aktuální stavy hladiny v okolí
Železný Brodnormální
Plavynormální
Dolní Sytovánormální
Jablonec nad Jizerounormální
Soušnormální

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE: 8
DNES: 327
TÝDEN: 327
CELKEM: 1380702

Po zadání Vaší e-mailové adresy budete dostávat novinky na e-mail.

Novinky e-mailem

Mobilní aplikace

logo mobilní aplikace

Informace z  webu na svých telefonech. Mobilní aplikaci – V OBRAZE.

google-play-downloadapp-store-download

Aktuální teplota

15.3.2021 16:50

Aktuální teplota:

--- °C