Zásady správného grilování:
- Používejte všechna grilovací zařízení v souladu s podmínkami nebo návody výrobce.
- Vyberte vhodné místo pro grilování, s eliminací vzniku požáru, to znamená v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Z tohoto důvodu nedoporučujeme grilovat na balkonech či lodžiích i s ohledem na kouř a zplodiny hoření, které mohou negativně obtěžovat okolí.
- Umístěte grilovací zařízení na stabilní nehořlavou podložku, zabraňte možnosti převrácení a nikdy ho při užívání nenechávejte bez dozoru.
- Používejte v grilovacích zařízeních pouze podpalovače určené k tomu návodem. Toto pravidlo platí i pro použití následného paliva, např. suché dřevo, dřevěné uhlí nebo grilovací brikety.
- Neodkládejte na grilovací zařízení žádné cizí předměty, nepalte v něm žádné odpadky.
- Zohledněte atmosférické vlivy, které mohou mít na grilování vliv. V případě silného větru, s ohledem na možnost vzniku požáru, grilování včas ukončete.
- Mějte u grilovacího zařízení v pohotovosti pár nehořlavých rukavic a jednoduché hasební prostředky, jako jsou např. rozprašovač s vodou, PET láhev s vodou nebo hasicí sprej.
- Dbejte na vlastní bezpečnost a zejména na bezpečnost dětí. Předejdete tak možnému úrazu, popáleninám či vzniku požáru.
- Nekonzumujte v nadměrné míře alkoholické nápoje nebo jiné návykové látky. Může dojít k nadměrnému vzestupu sebedůvěry, přeceňování vlastních schopností, nekritičnosti, prodloužení reakčního času, k poruchám orientace a rovnováhy, což může mít za následek úraz nebo vznik požáru.
- Kontrolujte grilovací zařízení až do úplného vychladnutí. S „vychladlým" popelem manipulujte opatrně. Zásahy hasičů u požárů, které způsobil popel vysypaný do plastové nádoby, se stále opakují.
Pokud se Vám přes veškerou opatrnost vymkne situace kontrole, neváhejte volat hasiče na tísňové číslo 150 nebo 112.
autor: kpt. Mgr. Michaela Stará, HZS Libereckého kraje
Datum vložení:
9. 7. 2021 21:52
Datum poslední aktualizace:
22. 9. 2021 22:56
Autor:
Michal Rezler